首页> 外文OA文献 >Synthesis and properties of aminopropyl nucleosides and nucleic acids
【2h】

Synthesis and properties of aminopropyl nucleosides and nucleic acids

机译:氨丙基核苷和核酸的合成及性质

代理获取
本网站仅为用户提供外文OA文献查询和代理获取服务,本网站没有原文。下单后我们将采用程序或人工为您竭诚获取高质量的原文,但由于OA文献来源多样且变更频繁,仍可能出现获取不到、文献不完整或与标题不符等情况,如果获取不到我们将提供退款服务。请知悉。

摘要

Nucleoside analogen zijn als therapeutische klasse reeds lang gek end voor hun antivirale werking. Onder hen vormen de acyclische nucleosi de fosfonaten een aparte subklasse waaronder een aantal sterk actieve an alogen met een breed spectrum aan antivirale activiteit. Als voorbeeld k unnen hier het 9-(S)-[3-hydroxy-2-(phosphono-methoxy)propyl]cytosine&nbs p;[(S)-HPMPC; cidofovir, Vistide] en het 9-[2-(phosphono-methoxy)ethyl]a denine [PMEA, adefovir, Viread] aangehaald worden. Deze worden resp ectievelijk gebruikt voor de behandeling van cytomegalovirus retinitis i n immunogecomprimeerde patiënten, en voor de behandeling van AIDS. In onze speurtocht naar krachtige en selectieve antivirale nucleoside fo sfonaten, werden de synthese en eigenschappen bestudeerd van analogen me t een supplementaire amine groep in de zijketen. Verschillende analogen werden bereid en geëvalueerd, maar slechts een beperkte activiteit kon a angetoond worden tegen het herpes simplex (HSV) en varicella zoster viru s (VZV). In een tweede deel van ons onderzoekswerk, werden dezelfde acycli sche nucleoside analogen aangewend als bouwstenen om kleine stukjes DNA analogen te maken. De aldus bekomen aminopropyl nucleïnezuren (APNAs) zo uden het meest eenvoudige alternatieve nucleïnezuur kunnen vormen. In he t verleden werd reeds de theorie geopperd dat RNA – ribonucleïnezuur – d e voorloper was van het DNA, dat nu voor alle levensvormen op aarde het centrale informatiesysteem vormt. Het DNA zou dus uit het RNA geëvolueer d zijn als informatiedrager. Maar vermits RNA zelf reeds een complex mol ecule is, wat zou dan de voorloper van RNA geweest zijn? Een recente publicatie suggereert dat een ander nucleïnezuur de dienst k an uitgemaakt hebben, namelijk het (L)-a-threofuranosyl analoog of TNA. In dit rapport werd aangetoond dat TNA strengen een stabiele dubbele hel ix kunnen vormen met zowel complementaire DNA als RNA strengen. Deze eig enschap wordt juist beschouwd als één van de noodzakelijke voorwaar den voor een systeem om als voorloper van RNA te kunnen functioneren. An derzijds is er recent ook heel wat belangstelling voor potentiële nieuwe antisense moleculen (dit is een strategie voor het blokkeren van de tra nsfer van informatie voor het aanmaken van proteïnen). Daarom werden ami nopropyl oligonucleotiden ontwikkeld (R en S-3’-APNA evenals R en S-2’-A PNA) door reductie van het aantal koolstofatomen van een NH-TNA nucleoti de structuur met terzelfdertijd een vermindering van het aantal chirale centra. Hierbij dienden een aantal nieuwe synthese schema’s te worden on twikkeld. Fysicochemische studie van de nieuw gevormde structuren toonde echter aan dat na inbouw van enkele acyclische eenheden, de affiniteit voor DNA strengen snel achteruit gaat. Met behulp van UV absorptie studi es kon helaas aangetoond worden dat geen enkele interactie plaats grijpt , noch wat betreft de vorming van acyclische duplexen, noch wat betreft de kruisgewijze paring met DNA of RNA strengen.
机译:核苷类似物因其抗病毒活性而长期被称为治疗类。其中,无环核苷膦酸酯形成一个单独的亚类,包括许多具有广谱抗病毒活性的高活性类似物。举例来说,9-(S)-[3-羟基-2-(膦酰基-甲氧基)丙基]胞嘧啶和nbs p; [(S)-HPMPC; n(b)p]。引用了西多福韦(Vistide)和9- [2-(膦酰基甲氧基)乙基]腺嘌呤[PMEA,阿德福韦,Viread]。这些分别用于治疗免疫压迫患者的巨细胞病毒性视网膜炎和艾滋病。在我们寻找有效和选择性的抗病毒核苷膦酸酯的过程中,研究了在侧链具有补充胺基的类似物的合成和性质。制备并评估了几种类似物,但针对单纯疱疹(HSV)和水痘带状疱疹病毒(VZV)的活性有限。在我们研究工作的第二部分,相同的无环核苷类似物被用作构建小块DNA类似物的构件。由此获得的氨丙基核酸(APNA)因此可以形成最简单的替代核酸。过去,已有理论认为,RNA-核糖核酸-是DNA的前体,而DNA现在构成了地球上所有生命形式的中央信息系统。因此,DNA将从RNA进化为信息载体。但是由于RNA本身已经是一个复杂的分子,所以RNA的前身是什么?最近的出版物表明另一种核酸可能已经达到了目的,即(L)-α-呋喃呋喃糖基类似物或TNA。该报告表明,TNA链可以与互补的DNA和RNA链形成稳定的双螺旋。相反,该性质被认为是系统充当RNA前体的必要条件之一。另一方面,近来对潜在的新反义分子也引起了极大的兴趣(这是一种阻止信息传递以生产蛋白质的策略)。因此,通过减少NH-TNA核苷酸结构的碳原子数,同时减少手性中心的数目,开发了氨基丙基寡核苷酸(R和S-3'-APNA以及R和S-2'-A PNA)。必须制定许多新的合成时间表。然而,对新形成的结构的物理化学研究表明,在掺入一些无环单元后,对DNA链的亲和力迅速下降。不幸的是,使用紫外线吸收研究,可以证明在形成无环双链体或与DNA或RNA链交叉配对中没有相互作用。

著录项

  • 作者

    Zhou Ding;

  • 作者单位
  • 年度 2006
  • 总页数
  • 原文格式 PDF
  • 正文语种 nl
  • 中图分类

相似文献

  • 外文文献
  • 中文文献
  • 专利

客服邮箱:kefu@zhangqiaokeyan.com

京公网安备:11010802029741号 ICP备案号:京ICP备15016152号-6 六维联合信息科技 (北京) 有限公司©版权所有
  • 客服微信

  • 服务号