首页> 外文OA文献 >HRM praksis i norske multinasjonale selskap: i hvilken grad benyttes den amerikanske HRM modellen?
【2h】

HRM praksis i norske multinasjonale selskap: i hvilken grad benyttes den amerikanske HRM modellen?

机译:挪威跨国公司中的人力资源管理实践:在何种程度上使用了美国人力资源管理模型?

代理获取
本网站仅为用户提供外文OA文献查询和代理获取服务,本网站没有原文。下单后我们将采用程序或人工为您竭诚获取高质量的原文,但由于OA文献来源多样且变更频繁,仍可能出现获取不到、文献不完整或与标题不符等情况,如果获取不到我们将提供退款服务。请知悉。

摘要

Det har de senere år blitt et økende fokus på HRM praksis som konkurransefortrinn og suksessfaktor. Av den grunn har det blitt stilt spørsmål om den HRM praksis vi ser i de ulike landene konvergerer og blir likere, for å utlikne dette fortrinnet. Det er den amerikanske HRM modellen som er forgjengeren og som blir, blant annet av Pudelko og Harzing, sett på som den dominerende modellen. Mitt mål var å undersøke om også norske multinasjonale selskap benytter denne modellen, i hvilken grad og på hvilke områder. Informasjonen jeg har benyttet har blitt hentet gjennom en spørreundersøkelse av 31 norske multinasjonale selskap, i forbindelse med et internasjonalt forskningsprosjekt ved Institutt for Strategi og Ledelse. Da antall forespurte selskap var 73, og svarprosenten på over 42 %, var vi fornøyde med arbeidet rundt innhenting av data. Jeg benyttet meg også av data fra de 9 amerikanske selskapene som har deltatt i undersøkelsen av utenlandske multinasjonale selskap i Norge.Resultatene viser at norske MNC i relativt stor grad benytter de typiske momentene i den amerikanske HRM modellen. Der mellom 75-80 % av de norske selskapene bruker involvering i form av formelle arbeidsgrupper, forbedringsgrupper eller teamarbeid. Rundt 50 % av de norske selskapene har et formelt system for utvikling og karriereplanlegging, samt et lederutviklingsprogram for talenter. Et formelt vurderingssystem benyttes av 60-70 % av de norske selskapene avhengig om det er for hovedgruppen eller ledere. Det som blir sett på som de viktigste resultatmålene er individuelle kvantitative mål og gruppemål. Nesten 90 % av de norske selskapene benytter variabel lønn for ledere. Resultatene viser at norske og amerikanske selskap benytter collaborative HRM praksis i relativt lik grad, mens de amerikanske selskapene fortsatt benytter calculative HRM praksis i større grad enn de norske. De norske selskapene er mest opptatt av å overvåke den calculative praksisen i sine enheter, noe som kan være med på å styrke en antakelse om et økende fokus på området. Samtidig tyder dette på større grad av sentralisert kontroll i de norske selskapene, sammenliknet med de amerikanske. Hovedtendensen er at norske selskap i stor grad benytter collaborative HRM praksis, og at en større del av de norske selskapene også benytter calculative HRM praksis i dag enn i 1999. Jeg våger å anta at resultatene støtter konvergensteorien og at vi går i en retning av en standardisering mot den amerikanske HRM modellen også i Norge.
机译:近年来,人们越来越重视人力资源管理实践,例如竞争优势和成功因素。因此,有人质疑我们在不同国家看到的人力资源管理实践正在融合并变得更加平等,以抵消这一优势。它是美国的人力资源管理模型的前身,而在其他方面,普德尔科和哈辛则被认为是主导模型。我的目的是调查挪威的跨国公司是否也在一定程度上,在哪些领域使用了该模型。我使用的信息是通过对31家挪威跨国公司进行的一项调查获得的,该调查与战略和管理部的一项国际研究项目有关。当要求的公司数量为73家,答复率超过42%时,我们对数据收集工作感到满意。我还使用了参与挪威外国跨国公司调查的9家美国公司的数据,结果表明,挪威的跨国公司在相当大的程度上使用了美国人力资源管理模型中的典型时刻。挪威公司中有75-80%的公司以正式工作组,改进组或团队合作的形式参与其中。约50%的挪威公司拥有正式的发展和职业规划系统以及针对人才的领导力发展计划。 60-70%的挪威公司使用正式的评估系统,具体取决于是针对主要群体还是管理人员。认为最重要的绩效目标是个人量化目标和小组目标。挪威将近90%的公司使用浮动薪酬给经理人。结果表明,挪威和美国的公司在相对平等的程度上使用协作式人力资源管理实践,而美国的公司仍比挪威的公司更广泛地使用计算性人力资源管理实践。挪威公司最关心的是监视其单位中的计算实践,这可能有助于加强人们对该领域日益关注的假设。同时,这表明与美国相比,挪威公司的集中控制程度更高。主要趋势是,挪威公司在很大程度上使用协作式HRM做法,而今天,与1999年相比,如今挪威公司中也有更多的人使用计算性HRM做法。我敢于假设结果支持融合理论,并且我们正在朝着挪威也针对美国HRM模型进行了标准化。

著录项

  • 作者

    Pedersen Margrethe;

  • 作者单位
  • 年度 2010
  • 总页数
  • 原文格式 PDF
  • 正文语种 nob
  • 中图分类

相似文献

  • 外文文献
  • 中文文献
  • 专利

客服邮箱:kefu@zhangqiaokeyan.com

京公网安备:11010802029741号 ICP备案号:京ICP备15016152号-6 六维联合信息科技 (北京) 有限公司©版权所有
  • 客服微信

  • 服务号