首页> 外文OA文献 >Bioavailability models for predicting copper toxicity to freshwater organisms - Biobeschikbaarheidsmodellen voor het voorspellen van de toxiciteit van koper voor zoetwaterorganismen
【2h】

Bioavailability models for predicting copper toxicity to freshwater organisms - Biobeschikbaarheidsmodellen voor het voorspellen van de toxiciteit van koper voor zoetwaterorganismen

机译:用于预测铜对淡水生物的毒性的生物利用度模型 - 用于预测铜对淡水生物的毒性的生物利用度模型

代理获取
本网站仅为用户提供外文OA文献查询和代理获取服务,本网站没有原文。下单后我们将采用程序或人工为您竭诚获取高质量的原文,但由于OA文献来源多样且变更频繁,仍可能出现获取不到、文献不完整或与标题不符等情况,如果获取不到我们将提供退款服务。请知悉。

摘要

Aquatische ecotoxicologie heeft als uiteindelijk doel het evalueren van risico’s van natuurlijke en antropogene stoffen voor aquatische ecosystemen. Dit proefschrift is specifiek gericht op het gebruik van toxiciteitsgegevens voor koper in zoetwater ecosystemen voor risico-evaluatie procedures en voor het opstellen van waterkwaliteitscriteria. Nog steeds worden waterkwaliteitscriteria en risicoschatting van metalen zoals koper voornamelijk gebaseerd op totale of opgeloste concentraties. Deze zijn echter geen goede voorspellers van hun potentiële schade voor ecosystemen. Verschillende fysisch-chemische waterkarakteristieken zoals de concentratie van opgeloste organisch stof (DOC), pH en hardheid kunnen de toxiciteit van metalen over verschillende grootteordes verschuiven. Dit effect wordt samengevat met de term “biobeschikbaarheid”. Dit toont aan dat, als er geen rekening gehouden wordt met biobeschikbaarheid, waterkwaliteitscriteria gebaseerd op totale of opgeloste concentraties te conservatief kunnen zijn voor één type water en onvoldoende beschermend voor een ander. In de context van duurzame ontwikkeling zijn geen van beide wenselijk aangezien het eerste kan leiden tot een verhoogde economische kost ten gevolge van (mogelijke) emissiereductie- en sanerings-maatregelen en het tweede tot schade voor het aquatische milieu en een afname van biodiversiteit. Het doel van deze studie was daarom het ontwikkelen van biobeschikbaarheids-modellen voor het voorspellen van kopertoxiciteit voor de kreeftachtige Daphnia magna en de groen-alg Pseudokirchneriella subcapitata als functie van de waterkarakteristieken. Door dit onderzoek werd duidelijk dat de DOC-concentratie het grootste effect had op kopertoxiciteit, gevolgd door de pH, en dit voor zowel acute en chronische toxiciteit van koper voor beide organismen. Het verschil was echter dat een toenemende pH zorgt voor een afname in de kopertoxiciteit voor D. magna en in een toename ervan voor P. subcapitata. Opmerkelijk was dat waterhardheid geen significante invloed had op de chronische kopertoxiciteit voor beide organismen, wat aanduidt dat de veelvuldig toegepaste eenvoudige praktijk van hardheids-gecorrigeerde normen voor koper irrelevant zijn. In tegenstelling tot deze eenvoudige praktijk werd er in dit onderzoek voor gezorgd dat alle relevante fysisch-chemische karakteristieken (inclusief DOC en pH) gebruikt werden om toxiciteit te voorspellen, meerbepaald via een biotisch ligand model voor D. magna en via een vereenvoudigde adaptatie van dit model voor P. subcapitata. Vervolgens werden alle modellen ook succesvol gevalideerd door middel van experimenten met natuurlijk oppervlakte-water. Daardoor zijn de ontwikkelde modellen in staat om zowel toxische als “veilige” concentraties van koper in het aquatische milieu accuraat te voorspellen en daardoor kunnen ze ook bijdragen tot een meer ecologisch verantwoorde risico-evaluatie en normering van koper in het aquatische milieu.
机译:水生生态毒理学的最终目标是评估天然和人为物质对水生生态系统的风险。本文专门针对淡水生态系统中铜的毒性数据,用于风险评估程序和制定水质标准。金属(例如铜)的水质标准和风险评估仍主要基于总浓度或溶解浓度。但是,这些并不是它们对生态系统潜在破坏的良好预测。不同的理化水特性,例如溶解有机物浓度(DOC),pH和硬度,可以使金属的毒性变化不同的数量级。术语“生物利用度”概括了这种效果。这表明,如果不考虑生物利用度,则基于总浓度或溶解浓度的水质标准对于一种水而言可能过于保守,而对另一种水则缺乏足够的保护性。在可持续发展的背景下,这都不是可取的,因为前者可能会由于(潜在的)减少排放和采取补救措施而导致经济成本增加,而后者可能会破坏水生环境并减少生物多样性。因此,本研究的目的是建立生物利用度模型,以预测甲壳类水蚤和绿藻次生假单胞菌铜对铜的毒性与水特性的关系。这项研究表明,对于铜和铜两种生物的急性和慢性毒性,DOC浓度对铜的毒性影响最大,其次是pH。然而,不同之处在于,pH值的升高会导致D. magna铜毒性降低,而P. subcapitata铜毒性升高。值得注意的是,水的硬度并没有显着影响铜对任何一种生物的慢性毒性,这表明铜的硬度校正标准的广泛应用简单实践是无关紧要的。与这种简单的实践相反,这项研究确保了所有相关的理化特性(包括DOC和pH)都可用来预测毒性,特别是通过大麦蛾的生物配体模型以及对此的简化适应。亚人参模型。随后,所有模型也都通过天然地表水实验成功验证。结果,开发的模型能够准确地预测水生环境中铜的有毒和“安全”浓度,因此也可以为水生环境中铜的生态评估和标准化做出贡献。

著录项

  • 作者

    De Schamphelaere Karel;

  • 作者单位
  • 年度 2003
  • 总页数
  • 原文格式 PDF
  • 正文语种
  • 中图分类

相似文献

  • 外文文献
  • 中文文献
  • 专利

客服邮箱:kefu@zhangqiaokeyan.com

京公网安备:11010802029741号 ICP备案号:京ICP备15016152号-6 六维联合信息科技 (北京) 有限公司©版权所有
  • 客服微信

  • 服务号