首页> 外文OA文献 >Uusi maaseutualueiden palvelukeskusmalli maaseutuyrittäjyyden ja -palvelujen kehittäjänä - Case Vuolenkosken kyläkeskus
【2h】

Uusi maaseutualueiden palvelukeskusmalli maaseutuyrittäjyyden ja -palvelujen kehittäjänä - Case Vuolenkosken kyläkeskus

机译:发展农村企业家精神和服务的新型农村服务中心模式-Case Vuolenkoski Village Centre

摘要

Muutokset maaseudun väestö- ja elinkeinorakenteessa ovat johtaneet kierteeseen, jossa kylien palvelutarjonta on kuihtunut, paikallisten yrittäjien toimintaedellytykset heikentyneet ja työpaikat vähentyneet. Väestön muuton seurauksena uhkana on kylien autioituminen ja sinne jäävien elinolojen heikkeneminen entisestään. Lisäksi kuntasektorin palvelukyky laskee ikääntyvän väestön palvelutarpeiden jatkuvasti kasvaessa, jättäen palveluaukkoja etenkin maaseudulle. Nämä haasteet ovat synnyttäneet tarpeen kehittää niitä toimintamalleja, joilla maaseudun palveluja organisoidaan ja joilla näihin kasvaviin haasteisiin voidaan hakea helpotusta. Tutkimuksessa etsitään vastausta kysymykseen ”Minkälaisella mallilla maaseudun palvelut voidaan organisoida uudella tavalla siten, että kehitetään maaseutuyrittäjyyttä sekä –palveluja?”. Tutkielman pääasiallisena tavoitteena on kehittää kirjallisuustutkimuksessa havaittujen maaseudun palvelujen organisoinnin parhaiden käytäntöjen pohjalta uusi maaseutualueiden monistettavissa oleva toimintamalli, jolla kehitetään kohdealueen yrittäjyyttä sekä palveluja.Työssä tarkasteltiin kirjallisuustutkimuksen avulla vaihtoehtoisia palvelujen organisointitapoja harvaan asutuilla alueilla ja luotiin palvelujen organisoinnin viitekehys. Erilaisista palvelujen organisointivaihtoehdoista keskityttiin sitten tarkemmin ns. monipalvelupistemalliin, sillä sen arveltiin olevan hyvä lähtökohta uuden toimintamallin kehittämiselle. Aiemmasta kirjallisuudesta etsittiin monipalvelupistemallin käytännön kokemuksia, niissä havaittuja hyötyjä, rajoitteita sekä parhaita käytäntöjä. Näiden pohjalta luotiin uusi, pidemmälle viety toimintamalli, joka pyrkii vastaamaan monipalvelupisteiden havaittuihin heikkouksiin.Empiirisessä tutkimuksessa pyrittiin arvioimaan uuden toimintamallin mahdollisuuksia ja edellytyksiä tapaustutkimuksen kohteena olevassa Vuolenkosken kylässä ryhmähaastattelun ja kylän asukkaille tehdyn postikyselyn avulla sekä pohtimalla konseptin kehittämisen suuntaviivoja kylässä. Tutkimuksen perusteella vahvistui käsitys siitä, että Suomessa tarvitaan uusia ratkaisu- ja toimintamalleja, joilla voidaan vastata väestön kasvaviin palvelutarpeisiin myös maaseudulla sekä parantaa paikallisten yrittäjien toimintamahdollisuuksia. Malli toisi toteutuessaan helpotuksia maaseutualueiden asukkaille, yrittäjille ja kunnalle, ja siksi sen toteuttamista tulisi kuntasektorilla harkita ja edellytyksiä tutkia. Malli sisältää kuitenkin epävarmoja elementtejä, joiden varaan sen toteuttamisessa on laskettu, ja vaatii siten vielä jatkojalostamista ja konkretisoimista. Tutkimuksen tuloksia ja siinä kehitettyä mallia voidaan käyttää hyväksi yhdyskuntasuunnittelussa, aluekehityksessä sekä ns. public-private –yhteistyön kehittämisessä pohdittaessa uusia ratkaisumalleja palvelutuotannon haasteisiin maaseudulla.
机译:农村人口和经济结构的变化导致螺旋式增长,其中村庄的服务提供已经枯竭,当地企业家的经营状况恶化了,工作减少了。由于人口迁移,存在村庄荒漠化的威胁和生活条件的进一步恶化。此外,随着老龄化人口的服务需求持续增长,市政部门的服务能力正在下降,从而留下了服务缺口,特别是在农村地区。这些挑战导致需要制定政策来组织农村服务并缓解这些日益增长的挑战。该研究寻求以下问题的答案:“可以采用哪种模式以新的方式组织农村服务,从而可以发展农村企业家精神和服务?”。论文的主要目标是根据文献研究中发现的农村服务组织的最佳实践,为农村地区开发一种可复制的新运营模式,从而在目标地区发展企业家精神和服务。在组织服务的各种选择中,所谓的多服务点模型,因为它被认为是开发新业务模型的良好起点。以前的文献寻求多服务点模型的实践经验,好处,局限性以及在其中观察到的最佳实践。在此基础上,创建了一个新的,更高级的操作模型,该模型试图应对多服务点的缺点。根据这项研究,人们的观念得到了加强,即芬兰需要新的解决方案和运营模式,以满足农村地区居民日益增长的服务需求,并改善当地企业家的经营机会。如果得以实施,该模型将为农村地区的居民,企业家和市政当局带来缓解,因此应考虑在市政部门中实施该模型并检查条件。但是,该模型包含不确定性,已对其进行了计算,因此需要进一步处理和具体化。研究结果和其中开发的模型可用于社区规划,区域发展和所谓的在考虑解决农村地区服务生产挑战的新解决方案时发展公私合作。

著录项

  • 作者

    Fieldhouse Laura;

  • 作者单位
  • 年度 2009
  • 总页数
  • 原文格式 PDF
  • 正文语种 fi
  • 中图分类

相似文献

  • 外文文献
  • 中文文献

客服邮箱:kefu@zhangqiaokeyan.com

京公网安备:11010802029741号 ICP备案号:京ICP备15016152号-6 六维联合信息科技 (北京) 有限公司©版权所有
  • 客服微信

  • 服务号